Äntligen snart sommar, sol och bad – eller?

Många jag pratar med just nu, både klienter och vänner, känner inte den där pirrande känslan som borde finnas nu – att det snart är sommar!  Sommaren som vi alla har längtat efter; värmen, solen, fågelkvitter och ledighet. 

 

 

 

 

Många har varit mycket lediga sedan mitten av april

Det borde innebära att de flesta borde känna sig pigga, utvilade och redo för att nå några av sina tidigare uppsatta mål. Jag upplever istället att många tappat fokus på målet, är stressade och allt utom utvilade. Hur kommer detta sig? 

Jag har inget färdigt svar på den frågan, en hypotes är att det vart stor press på många att ordna med påsk, valborg, skollov etc. Under denna tid är det som att alla tryckt på pausknappen. Nu börjar dessutom sommarsemestern att knacka på dörren, kräver uppmärksamhet och planering. Detta har lett till att de viktiga målen får vänta och det är svårt att växla om till play igen.

Som exempel tar jag en person som har haft ett viktminskningsmål

Att gå ner i vikt i samband med högtider och mycket ledighet, utan de vanliga rutinerna gör att det är lätt att komma ur spår med sina goda vanor. Som en konsekvens av detta kommer skuldkänslor och känslan av att vara totalt misslyckad. Istället för att gå ner i vikt så har många lagt på sig några extra kilon. Målet är nu ännu längre bort än vad det var tidigare och det känns övermäktigt.


Känns detta igen för dig? 

Fortsätt då att läsa och nu kommer jag att skriva om mål på ett allmängiltigt sätt, det kan vara vilket mål som helst som du har eller har haft. Det finns två scenarier enligt mig;

 

  1. Du har helt fallit bort från dina mål och det bästa kan vara att börja om från början. Skriva om din planering utifrån de förutsättningar som finns nu. Behåll dock slutmålet i sig, men med t.ex. en längre tidsplanering. 
  2. Du har kommit lite ur kurs. Det kan då räcka med att gå igenom dina mål för att komma på banan igen och få fokus på målet igen.

 

I båda scenarierna så är det naturligt att känna sig misslyckad och ha stora skuldkänslor. Men du får inte låta dessa känslor och tankar stoppa dig från att ta nya tag. 

 

 

Hur gör man då?

Det finns inget allmänt sätt att komma tillbaka på banan igen på, varje person fungerar olika och har olika behov. Det kommer att vara jobbig att komma igång igen men trots motstånd så behöver de goda vanorna och rutinerna tillbaka omgående. Den ursäkt jag hör mycket just nu är – Det är så kort tid kvar innan semestern så jag hinner ändå inte uppnå mina mål.


Att överkomma detta tankesätt är absolut nödvändigt för att lyckas med sina mål. Det kommer alltid en: jul, nyår, semester, bröllop etc. som blir en ursäkt för att inte fortsätta med sina goda vanor och rutiner. Självklart kan det skäl för att ibland ”fuska lite” (beroende av hur ditt mål ser ut). Men så fort som de goda vanorna och rutinerna börjas tänjas på mer och oftare så befinner man sig i ett kritiskt läge. Risken är överhängande att dina mål endast slutade som en ouppnåelig dröm.

 

Många sätter upp mål som ska vara uppnådda till semestern; hälsomål, karriärsmål och ekonomiska mål etc. är mycket vanliga. Det är nu ca: 2 månader kvar till semestertiderna börjar. Det är nu viljekraften behöver komma fram och motivationen behöver komma tillbaka. Fundera på närstående frågeställningar:

  • Varför skrev du målet från allra första början? 
  • Är målet fortfarande viktigt för dig? 
  • Vad ändras om du uppnår målet?

 

 

Så från idag (NU, skjut inte upp det), gäller din målplaneringen igen!

Ta fram den plan som du förhoppningsvis skrivit ner över dina mål. Om du inte har den nedskriven utan bara i huvudet, se till att snarast skriva ner den. Använd gärna den gratis handledning jag skrivit, som steg-för-steg beskriver hur du sätter smarta mål. Om du inte redan har den så mejla mig på cecilia@zpik.se så skickar jag dig den med vändande post.Läs även blogginlägget om smarta mål här! 

Jag vet, av egen erfarenhet, att det är svårt att ta tillbaka sina goda vanor och hitta motivation samt hålla fokus på målet. Jag vet också att det är svårt att släppa det som varit (skuld, skam och misslyckande känslor) och bara se framåt, utan att slå på sig och förminska sig själv- om och om igen.

Min erfarenhet har lärt mig att ta hjälp för att ta mig förbi de ”bump” i vägen, som kommer för alla förr eller senare. Desto tidigare du tar hjälp, desto bättre! Att ta hjälp för att komma på banan igen och få tillbaka motivationen är inte en svaghet, tvärtom är det en styrka! Det är att ta ansvar för sitt eget välmående och öka möjligheterna att nå sina mål.

 

Jag vill att du ska lyckas nå dina mål!

 

Att du tar tillbaka kontrollen, sätter dig i förarsätet. Att du känner dig stark, motiverad och fylld av ny energi med 100% fokus på dina mål. Det finns fortfarande tid för att stora förändringar kan ske. 

För dig som vill ha stöd och inspiration med att hitta tillbaka till motivationen, fokuset och komma tillbaka på banan igen, finns jag alltid här som din supporter!

Vi går igenom dina mål och besvarar frågan varför dina mål är viktiga? Vi ser hur ditt nuläge ser ut, justerar ev målen om det behövs, jobbar med motivationen, fokuset och självkänslan. Jag är också övertygad om att det finns saker som du redan gjort bra och lyckats med. Det är också viktigt att lyfta fram och även att använda som verktyg framöver. Gör det som fungerar bäst för dig!

 

Min största ambition är att inspirera dig till att ta nya friska tag och känna dig stolt över att vara på banan igen med blicken framåt. 

 

 

Din supporter och coach!

Cecilia Evers

Copyright © Cecilia Evers