Öka ditt barns självkänsla!

Vad gör en bra självkänsla?

 

Som förälder vill vi alla våra barns väl. Idag är det många ungdomar som mår väldigt dåligt och vad kan vi som föräldrar göra för att öka deras självkänsla? Vad har självkänsla med det här att barn och ungdomar mår dålig kanske du tänker. Mitt svar på den frågan är; när barn har en bra självkänsla vågar de vara sig själva och lyssna på sig själv i högre utsträckning än att följa med strömmen.

Ibland kan det vara vi föräldrar som blir stressade och oroliga då våra barn inte gör det. Vi har våra övertygelser och förväntningar som vi för över på våra barn. Det är allas önskan att bli älskade för den vi är med både positiva och negativa sidor. Vi lär oss tidigt att vi måste vara på ett speciellt sätt för att få kärlek och uppskattning av våra föräldrar och vår omgivning. Gör du si eller så är du duktig men tvärtom är du dum. Det är viktigt att ofta tala om att jag älskar dig precis som du är oavsett vad du gör och inte gör.

 

 

Barn kan aldrig få för mycket av villkorslös kärlek.

Ett barn är aldrig dum, men ibland kan dess beteende vara det kanske och det är viktigt att få fram det på rätt sätt. Likaså om du bara berömmer och blir glad när ditt barn presterar och gör något du uppskattar och värderar som ”bra” blir barn väldigt beroende av bekräftelse från andra. Detta kan leda till enorm stress och prestationskrav i framtiden. Att vilja vara till lags och rädsla för att inte blir omtyckt om man inte presterar. Vem är jag om jag inte är duktig, framgångsrik, snygg, populär osv. Rädslan över att inte tillhöra en grupp och bli utanför gör att vi gör allt för att passa in och tar andras värderingar och försöker göra det till våra egna i kampen över att få passa in.

 När vi som föräldrar inte tillåter och bejakar våra barns värderingar och uttryck så trycker vi ner deras självkänsla och självförtroende. Jag kommer ihåg att min dotter satte på  sig de mest konstigaste klädkombinationerna till dagis och skolan vilket jag var väldigt frustrerad över. Jag som alltid älskat kläder tyckte det var så kul med alla kläder för små tjejer. Men alla fina kläder och klädkombinationer jag målat upp för mig själv och min dotter var ett minne blott. Det jag tyckte om tyckte inte hon om. Lyckades hon få på sig något ”fint” så ”förstörde” hon det genom att sätta på sig något ”fult” som förstörde hela outfiten. Som grädde på moset vägrade hon dessutom låta en kam eller borste komma i närheten av hennes hår:-).

 

 

 

Det var jag som hade dålig självkänsla

Jag försöket projicera mina värderingar på henne, och varför var det så viktigt för mig kan man ju fråga sig. Det här går så klart under kategorin ”i-landsproblem” eller ”skaffa dig ett meningsfullt liv”.  Istället för att uppkatta hennes stil och boosta hennes självkänsla lade jag ner tid och energi för att få henne att tycka som jag, vilket hon aldrig gjorde som tur var. Snarare var det ju min självkänsla som behövde boostas.

Som förälder och rent generellt kan man ju fråga sig varför man gör vissa saker och varför det är så viktigt. Rädsla styr rädsla. Ju mer rädd du är för saker och ting ju mer drar du till dig det. Lärdomen ligger i att bejaka allt kärleksfullt precis som det är. När du gör det, transformeras det. Om du säger till ditt barn att det är bara dina värderingar som gäller hemma och rent generellt, var då beredd att stå för konsekvenserna. Om ditt barn inte känner sig sedd hemma för vem den är och bli tvungen att tycka och tänka som du för att bli respekterad och älskad kan det leda till ångest, depression, dålig självkänsla och missbruk av olika slag.

 

 

Eget ansvar

Vi alla har ju våra egna teorier om hur man skall göra och vara för att bli  framgångsrik och lycklig i alla delar av livet och tror att vi sitter inne med sanningen. Detta för vi sedan över till våra barn. Det som var rätt eller fel för dig behöver inte vara det för ditt barn. Om vi är där hela tiden och ”styr upp” och skall bestämma så utvecklas dem inte. De måste ta eget ansvar, göra misstag och hitta det som de brinner för. Om vi inte ger dem det så tar vi bort deras makt att bli någonting fantastiskt.

 

Deras värderingar kommer att ändras ju äldre dem blir men bejaka dem alltid om de är gynnsamma. Om ditt barn är omotiverad i skolan, försök att länka ditt barns största intresse till det ämnet som det berör på något finurligt sätt. Barn älskar att lära sig saker som de är intresserade av och som gynnar dem på något sätt.  Precis som du. Försök göra likadant med sysslor hemma. Länka sysslor med något de älskar att göra eller låt varje familjemedlem välja syssla/sysslor som de är ansvariga över. Vi har ännu inte lyckats med detta fullt ut hemma hos oss, men som vanligt är det ju inte mitt fel:-).

 

Engagera dig!

Prata och gör saker med dina barn med det som intresserar dem. Det blir lätt att vi bara frågar saker som har med skolan att göra vilket de är urless på att höra. När du frågar och är intresserad av vad de tycker om, kommer ni få en bättre kommunikation och relation. De funkar precis som du. Vi tycker om att prata om det som  intresserar oss. Som ett sista tips så ge dem en lite fin bok där de varje dag kan skriva minst tre saker om vad som var bra med dagen och minst tre saker som är bra med dem själva.

 

Din supporter och coach!

Cecilia