Lider du av panikångest?

Panikångest

”Du är inte dina tankar eller din panikångest även om du upplever det så”. Ångest av olika slag är mycket vanligare än man tror. KBT och ACT har visat sig vara otroligt effektivt mot den här typen av problem. Det går absolut att bli av med, men det kan ta lite tid och tålamod.

Istället för att se det som det värsta som hänt dig, kan det vara det bästa som hänt dig. När du kommer ut på andra sidan kommer du känna dig så mycket starkare, lyckligare och tillfreds med dig själv och livet i allmänhet. Genom att avdramatisera sina katastroftankar och acceptera sina känslor och är du på god väg.

Vår naturliga instinkt är ju att slå tillbaks och kämpa mot det som skrämmer oss, så vi kan få bort det ur våra liv.I praktiken fungerar det precis tvärtom. Bara genom acceptans kan vi bli fria från våra rädslor. För många känns det som att de ger upp allt de kämpat för då, och att problemen man dras med kommer fortsätta i all evighet.

 

 

”Att må dåligt är en bra början till att må bättre”

När vi accepterar att saker och ting är som det är just nu, möjliggör vi för nya bättre tankar, känslor, beteenden och omständigheter att förändra våra liv. I denna process, och hela livsprocessen, gäller det att ha tillit och tålamod till att allt blir till det bättre, även om det inte känns eller ser ut så just nu.

Vårt ego som aldrig lever i nutid gör sig ständigt påmind. Det lever bara i dåtid, där vi ältar gamla saker och oförrätter som hänt och som vi inte kan göra någonting åt, eller i framtiden, där vi lever i konstant oro för alla katastrofer som eventuellt kan hända, och som oftast aldrig händer.

Vi lever sällan här och nu. I nuet är vi mest närvarande och kraftfulla till att skapa det liv vi vill leva. Det gör vi inte i dåtid eller framtid, då tankar, känslor och beteenden styr våra handlingar utifrån gamla rädslor vi bär med oss.

Ett viktigt steg i denna läkningsprocess är att gå utanför din komfortzon. Genom att i små steg utmana dig i den riktning du vill gå åt, får du nya bättre resultat och bättre självkänsla och självförtroende. Det är vanligt att vi stannar kvar i något som är dåligt för det känns tryggt. När vi inte kan kontrollera allt blir vi stressade och bygger upp alla möjliga skräckscenarier i våra huvuden. Vi lägger ner otroligt mycket tid på att vara oroliga för saker som aldrig händer.

 

 

ENKLA VERKTYG I VARDAGEN!

Se dig själv liggandes på rygg på ett fält, där du ser molnen passera ovanför dig. Några av dessa moln är vita och fluffiga, medans andra är mörka och olycksbådande. Varje moln representerar en tanke. Du är den passiva observatören som ser var och en av dem svävar förbi – och de svävar ALLTID förbi.

Att se sina tankar lite på avstånd tillåter dig att inte döma någon av molnen eller dras med in i dem. Du är den tysta observatören, som bara tittar. Namnge varje tanke samtidigt som du blir medveten om den ” Åh, där är den helkonstiga tanken igen”, och låt den bara sväva förbi.

När du blir uttråkad att göra detta så återgå till vad det var du höll på med innan. Detta är också ett utmärkt sätt att meditera på. Istället för att gå igång på dina tankar och dig själv för att ha dem, så se dem på detta sättet och återgå till din andning.

Vi har ca 65.000 tankar per dag. Vi kan inte välja dessa, men vi kan välja hur vi förhåller oss till dem. Lägger vi ett värde på dem, växer dem. Du skapar ditt liv med dina tankar, som sedan blir dina ord, som sedan blir dina handlingar. Vilka tankar vill du gå igång på?

 

 

 

VILSE I PANNKAKAN?

Vissa av er kanske kommer ihåg barnprogrammet ”Vilse i pannkakan” med Staffan Westerberg. Jag gör det. Många tycker att den i sig är en anledning att gå i terapi. Skämt åsido, visst händer det oss alla att vi känner oss lite vilsna i pannkakan. Men det var inte det jag ville komma till egentligen, utan det var Staffans raggsocka som han hade trätt över handen, och som blev en pratande docka.

Se dina oroliga katastroftankar som oftast är; ”tänk om ……. händer”, som Staffans självpratande dockor. Föreställ dem nära ditt öra, och hur de berättar alla möjliga hemska och stressande saker (gärna med Staffans röst också).

Om du riktigt visualiserar hur löjliga dessa dockor är, tar det bort udden av den emotionella verkan som tanken för med sig. På så sätt kan man lättare avfärda innebörden  av tankarna som irrelevanta eller bara dumheter.

Behandla dessa ”sock-dockor” med acceptans och medkänsla, men ta dem aldrig på allvar. Låt dem vara kvar så länge de vill och gå vidare med det du höll på med innan.

VAR INTE SÅ HÅRD MOT DIG SJÄLV!

Människor som lider av oro och dålig självkänsla, tenderar att vara extra hårda mot sig själva. Många känner skuld och skam för att de inte lever upp till sina egna och kanske andras förväntningar.

Detta destruktiva tankesättet kan leda till känslor av depression, ensamhet och meningslöshet. Fråga dig själv vad du skulle säga till din bästa vän eller familjemedlem om hon/han hade samma tankar om sig själv som du har. Varför gäller det alltid alla andra utom dig?

 

 

Människor är speglingar av oss själva!

Vi kommer hela tiden träffa människor som bekräftar det vi tror om oss själva. Så varför inte börja här och nu att bekräfta dig själv! Tänk på vad flygvärdinnan alltid säger innan start; sätt på dig din syrgasmask först, innan du hjälper ditt barn. Du kan inte vara till hjälp för någon annan, om du inte tar hand om dig själv först.

 

 

AFFIRMATIONER!

Människors största rädsla är att inte bli älskad. Att bli avvisad och att inte tillhöra någon form av gemenskap. Om vi hela tiden väntar på att alla skall älska och bekräfta oss så som vi vill, får vi kanske vänta länge. Och oavsett hur mycket vi anstränger oss, så kommer vi inte tillfredsställa alla.

Så sluta vänta och börja kärleksboosta dig själv istället! När du har en stund över så säg; ”jag älskar mig själv”, när du borstar tänderna; ”jag älskar mig själv”, när du går till jobbet; ”jag älskar mig själv”, när du kör bil; ”jag älskar mig själv”. Säg det så ofta Du kan, om och om igen som ett mantra och en daglig ritual.

Finns det någon bättre tanke än den här?! Varje gång du praktiserar detta, så ger du dig själv en gåva. Denna gåvan går direkt ner till ditt undermedvetna som styr ca 95% av dina övertygelser och handlingar. Snart börjar du överge dina gamla mönster, tankar och trossystem och börjar känna dig bättre till mods med dig själv utan någon ansträngning alls.

Om du skickar ut en signal som säger att jag värderar och älskar mig själv, kommer människor omedvetet respondera positivt till Dig.

 

 

Din coach och supporter!

Cecilia