Har du självdisciplin?

Vad är självdiscipin?

Självdisciplin är inget vi har utan något vi använder. Många tror att det är en egenskap somliga föds med och andra inte. Vad säger du till dig själv? Om du tror på det (och allt annat) du säger till dig själv och alla andra om och om igen blir det en sanning som styr ditt liv. Din hjärna vet inte skillnaden på vad som är sant eller inte utan den säger alltid ja till det du säger.

Jag har bl.a gått och sagt till mig själv och alla andra så länge jag kan minnas att jag har dålig karaktär vad gäller sötsaker. Det har blivit min sanning som styrt mig och mitt beteende under en väldig lång tid. Som ytterligare bevis på det har min man alltid sagt till mig att jag inte alls har någon dålig karaktär utan jag har ingen karaktär alls:-). Vad matar du dig med för sanningar och gynnar de dig?

 

 

Post-it lappar

Jag har ibland svårt att få saker och ting gjorda tillräckligt snabbt då det är så mycket som intresserar mig i mitt arbete, vilket tenderar till att jag är inne och nosar på allt samtidigt. Detta leder ibland till en del inre stress i mig. Till saken hör att jag är ingen människa som gillar för mycket struktur. Trist och tråkigt. Jag använder mer min högra hjärnhalva som är mer kreativ och spontan. Det bästa är om dessa är mer i balans. Hur funkar du?

Jag älskar mina post-it-lappar och små block generellt. Listan är lång (tänker på barnens avslutningar vid jul då alla står framför sina föräldrar i kyrkan utklädda tomtenissar och jultomte och sjunger just ”listan är lång”) av alla måsten och borden. Underbart men samtidigt lite jobbigt när den alltid fylls på. Somliga av oss är superduktiga på att bocka av den där listan hur lång den än är. Det som inte tar mer än 5-15 minuter, gör det! Det är ett framgångskoncept i sig. Varför gör inte jag det oftare när jag vet att den känslan är så härlig och man känner sig som en vinnare istället som en förlorare?

 

 

Gör det tråkiga först

Min syster berättade att hennes man gör alla tråkiga ”måsten” först. Bingo igen! Allt handlar om vanor. Bra vanor som gynnar oss eller dåliga vanor som inte gynnar oss. Gör om, gör rätt. Det tar ca 30 – 40 dagar för att lära in nya vanor har jag läst. Jag vill känna mig som en vinnare så mycket och ofta jag kan så jag gick ner till ÖoB häromdagen och köpte två A6 block, ett rosa och ett grönt.

Där skriver jag ner allt som har med mitt arbete att göra. Alla borden och måsten plus nya ideér som kommer till mig. Sedan tar jag fram mit allt i allo; post-it lappen!! Jag skriver ner tre saker på den som jag skall hinna med under dagen med den viktigaste åtgärden först. Check på den. Får du tid över efter dessa tre punkter så ta itu med nästa punkt på ditt block och det blir grädde på moset.

Det här sättet passar mig väldigt bra då jag känner mig duktig och slipper dåligt samvete. Jag får dessutom tillfredsställelsen att slänga min post-it-lapp och känna mig som en vinnare varje dag. Därav denna blogg idag som legat över mig som ett tjockt moln av dåligt samvete. How you do anything is how you do everything! Om inte nu, när?

 

Din supporter och coach!

Cecilia