Har du råd att inte motionera?

Må bra gratis!

Tänk om det fanns ett magiskt piller som hjälpte mot allt och dessutom var gratis. Skulle du ta det då? Det kanske inte hjälper mot precis allt, men nästan. Fysisk aktivitet! Motion! Röra på fläsket! Hitta det bästa ordet för dig som ger dig högsta möjliga motivation och inspiration för att få den rätta ”må bra” känslan.

KBT och ACT är två framgångsrika metoder som bevisligen fungerar, men det har ändå inte alla fördelar som motion och fysisk aktivitet har. När man är deprimerad så är det svårt att få motivation även till något man vanligtvis mår väldigt bra av och tycker är kul. Då är det väldigt viktigt att man ”tvingar” sig själv att ta steget i rätt riktning och göra det ändå.

 

 

Ta små små steg

Det behöver kanske bara vara en promenad på 5 min. Det viktiga är att du gör det, även om inte känslan eller motivationen finns där just då. Det handlar om vanor. Vanor som gynnar dig, och ju mer du gör dem ju mer blir du beroende av ”må bra” känslan som den ger dig. Motion har många fördelar på så många olika plan. Det är det bästa antidepressionspillret som inte har några bieffekter alls. Dessutom är det helt gratis.

Tillväxten av nya nervceller minskar när vi blir äldre, men den pågår fortfarande. Genom att motionera och lära oss nya saker stimulerar vi produktionen av nya hjärnceller. Hoppet är ju det sista som överger människan och det här är ju goda nyheter för oss som är i den gyllene medelåldern och lite till:).

 

Med facit i hand, har du råd att inte motionera?

 

På tal om nya nervceller. Vi är vanemänniskor. Vi står på samma plats på gymet och blir lite irriterade när någon ”tagit” vår plats som vi stått på de senaste tio åren. Vi sitter i samma konstellation runt middagsbordet år ut och år in osv. Bara genom att ”byta plats” i gymet eller runt middagsbordet gynnar dig och dina små grå där uppe.

Det behöver inte vara stora saker det handlar om, utan det lilla. Ta upp disken eller borsta tänderna med med vänster hand istället om du är högerhänt, välj en ny väg till jobbet osv. Det är så lätt att fastna i gamla invanda mönster och beteenden. Det krävs lite vilja och engagemang om man vill få in nya vanor, men det går.

 

 

Vi har samma tankar och samma beteenden som leder till samma resultat.
Vill du ha ett annat resultat? Prova nytt!

 

Din supporter och coach

Cecilia

Facebook 2 icons