Boosta 2018 med en juicefasta fortsättning…

Nu är min 7-dagars juicefasta klar. Jag gjorde det lätt för mig genom att köpa färdiga kallpressade ekologiska juicer från Hjärtats Juiceri. Femtiosex stycken fördelade på åtta om dagen. Fördelen med kallpressad ekologisk juice är att alla vitaminer, mineraler och enzymer behålls tre till fem gånger mer än om man använder en vanlig råsaftscentrifug. Sånt går jag igång på! Det blir en extra ”morot” för mig vilket är bra, då ökar min motivation att komma igång och slutföra projektet.

Du ger med andra ord din kropp en riktig energiboost, och vem behöver inte det så här års? Många sjukdomar uppstår på grund av dåliga livsmedel som vi förser våra kroppar med under flera år. Skräpmat, sötsaker, kaffe, läsk och alkohol m.m bryts ner och frigörs som toxiner i blodet. Detta skapar gifter och inflammationer i kroppen. Inte alls konstigt att vi mår dåligt.

När du gör en juicefasta med näring från färsk ekologisk juice, kan din mage och ditt tarmsystem äntligen få en chans att vila och ta igen sig. Kroppens celler börja frigöra sig från toxiner och ersätta dem med näring istället. Detta är en tid för reparation, återhämtning och läkning, både fysiskt och psykiskt.

Den djupaste formen av läkning tar cirka elva dagar med juicefasta. Kroppen kan då enbart fokusera sig på cellernas återuppbyggnad, bli starkare och mer motståndskraftig. Alla gifter och överflödiga biprodukter elimineras ut kroppen så som; gifter, toxiner, transfettsyror, fettvävnader, kemikalier, bekämpningsmedel, sjuka celler, giftigt avfall i lymfsystemet, blodet, mjälten, levern och njurarna.

Det är väldigt viktigt att dricka rikligt med vatten samtidigt som du fastar för att göra dig av med alla gifter. Ju mer vatten, desto renare njurar. Vet med dig att även om du kan känna dig fysiskt svag så har din kropp gjort enorma framsteg. Och allt eftersom du sakta återfår din styrka, kommer du märka att dina tidigare sjukdomar och besvär försvunnit.

Jag är ingen specialist, men ju mer jag läser och sätter mig in i fasta och hur det påverkar kroppen, desto lättare är det för mig att utföra den. Ju mer påläst jag blir om kost och näring och förstår sambandet med hur vi mår och presterar, inser jag ju hur otroligt viktigt det är. För att må bra och vara i balans måste kroppen och hjärnan ha sitt både inifrån och utifrån. Det är inte bara en del som gör allt, utan allting tillsammans.

Jag har gjort fasta några gånger. En del lyckade, en del mindre lyckade. Det viktiga är att man utmanar sig och försöker. Vi vet ju inte hur vi egentligen kan må om vi inte försöker, eller hur! Hitta ditt sätt. Du kanske skall börja med en detox. Där äter du råa ekologiska grönsaker och frukter. Börja med en dag och utöka sedan. Är du sockerberoende vilket jag varit i hela mitt liv så se upp med för mycket frukt. Därför dricker jag bara juicer med mestadels grönsaker. Inte lika goda men bättre då det inte är lika mycket socker.

Experimentera vad som passar dig. Det viktiga är att börja med någon slags förändring. Det här har ingenting att göra med att banta eller att gå ner i vikt. Du går upp när du börjar äta igen. Men det kan vara en kickstart för dig som vill börja äta hälsosammare och på sikt gå ner i vikt om det är målet. Målet bör alltid vara att må bra för att kunna orka och leva ett så långt och friskt liv som möjligt.

Fasta är också otroligt bra då man har en tendens att överäta. Mat kan lätt bli en flykt när vi inte mår bra, när vi är uttråkade osv. Sedan blir det till en vana som är svår att bryta. Nu finns det inte någonstans att fly (kylskåpet). Den där impulsen som du blixtsnabbt följer i vanliga fall, blir istället till att titta inåt och fråga dig själv, vad är det som jag försöker döva med mat?

Fasta är hjälp till nya insikter och lärdomar om dig själv. Man inser att man faktiskt överlevde kvällen framför sitt favoritprogram utan chips och läsk. Det är en skön känsla som främjar ett hälsosammare beteende i framtiden.

När jag var i slutet av fastan var jag ganska trött på alla gröna juicer. Idag känner jag ett sug efter dem. Och tänk vad mycket tid jag sparade på att inte äta lunch. Bara en sån sak. Det bästa är ju att göra det tillsammans med sin partner eller en vän där man kan peppa och stödja varandra. Vad är egentligen tre, sju eller elva dagar i ditt liv? Ingenting…

Kontentan är att jag känner mig mer energisk, klartänkt och motiverad till allt. En riktig egoboost! Och första träningspasset efter fastan gjordes häromdagen. Check på den! Vi har alla möjliga ursäkter till att inte ta ansvar och tänka på vad vi stoppar i oss. Många tycker att det är alldeles för dyrt. Jag ser det inte så. Det handlar om att prioritera rätt. Kan man prioritera bort sin hälsa? Om man inte har hälsan så blir ju allt annat oviktigt. Ingenting annat spelar någon roll. Bara för att du är frisk nu innebär inte att du är frisk imorgon eller nästa år.

Vi vet aldrig vad som kommer att hända oss. Men vi kan göra vad vi kan här och nu för att leva så långt och friskt liv som möjligt. Jag brukar rekommendera mina klienter bl.a att se ”Sockerfilmen” på youtube. Jag och min min man tvingade barnen att se den, utan någon som helst framgång. Vi går i vår egna tro att vi är ”hyfsat nyttiga” och medvetna angående maten vi stoppar i oss. Här kan man se hur lätt vi får i oss mängder med socker i tron om att vi är just ”hyfsat nyttiga”. Lägg gärna lite tid på att se den själv eller med familjen. Den är inte så tråkig som den låter:). En annan film som jag kan rekommendera som handlar om juicefasta är ”Fat sick & nearly dead”. Passa på och se den också om ni har tid.

Jag hoppas att jag på ett eller annat sätt sått ett litet frö inom dig att ta ett steg ut i det okända och prova någonting nytt. Man ångrar bara det man inte gjorde. Om inte nu, när?

Jag önskar dig ett juicyfullt hälsosamt och energigivande 2018 ❤️

Cecilia

Facebook 2 icons