Boktips! Älska livet som det är

En underbar självhjälpsbok!

En självhjälpsbok av Byron Katie som alla borde ha hemma. Hon har själv arbetat fram en framgångsrik metod, ”The Work”. Metoden består av fyra frågor som du frågar dig själv. På så sätt bli din egen terapeut. Du har alla svar inom dig.

Man kan nog säga att jag är beroende av böcker. Jag beställer hem böcker nästan varje månad. Jag hinner inte att läsa alla, men ”Älska livet som det är” har jag läst två gånger. Det finns en övning som heter ”Judge your neighbour” som du kan skriva ut från hennes hemsida. På detta papper skriver du bl.a. i korta meningar precis allt du går och stör dig på hos en viss person.

Var så ärlig som du bara kan (det är ju bara du som ser). Skriv ner hur sur du är på bästa kompisen som inte ”gillade” ditt inlägg på FB osv. Var riktigt småsint. När du fått ur dig allt så tar du dessa fyra frågor och jobbar igenom mening för mening.

 

Hur blir du när du tror på din tanke?

En fråga som jag ofta använder i mitt arbete med klienter är ”hur blir du när du tror på den tanken”? att din kompis inte ”gillade” ditt inlägg på FB? Jo, jag blir ledsen först och sedan arg. Jag hämnas genom att inte svara i telefonen när hon ringer och inte ”gilla” någonting på FB som hon lägger ut!!!

Vi går alla igång på våra tankar om någonting, vår partner, vän, kollega eller svärmor. Vi ifrågasätter inte om tanken är sann eller inte. Hur hade det känts att inte gå igång på den tanken? Underbart, tycker alla, som om vi inte har något val. Vi faller offer för våra tankar och vi själva är våra största fiende.

När vi är deprimerade, oroliga eller ledsna över något, är det för att vi fastnat i våra tankar. Vi tror på tankarna om oss själva och andra. Med hjälp av dessa fyra frågor så kommer du till nya insikter om dig själv och andra. Om du gör ”jobbet” rätt, dvs att du skriver ner allt på ett papper, kan jag lova dig en stor förbättring och förändring hos dig själv. Jag brukade göra detta i huvudet men det fungerade inte alls lika bra då jag inte gjorde enligt regelbok. Att skriva tar lite längre tid men det är värt det. När du har kommit in i det riktigt ordentligt kan du sedan applicera det i huvudet.

Om Boken

I ”Älska livet som det” är får vi följa Byron Katie genom flera intervjuer med människor som har olika problem och hur man kan komma till bukt med dem. Boken är väldigt underhållande och lättläst. Med sitt härliga sätt, humor och dessa fyra frågor plus en vändning, får hon folk att se det andra sidan av myntet.

Du hittar den bl.a hos Adlibris för 68 kr. Väl investerade pengar!

Trevlig läsning!

 

Cecilia

Facebook 2 icons